![](/media/lib/314/n-fotokatoda2-9987e568e39440e7b1391f47dab6a487.jpg)
Polski laser na swobodnych elektronach coraz bliżej
10 lipca 2018, 06:22Projekt PolFEL polskiego lasera na swobodnych elektronach przygotowany przez konsorcjum ośmiu jednostek naukowych uzyska finansowanie z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Decyzja o przeznaczeniu na ten cel kwoty ponad 118 mln. zł dotarła do NCBJ, gdzie powstać ma nowe urządzenie badawcze
![](/media/lib/312/n-naczynia-z-khani-masi-009d452858b6f0d8a6989d7259bd9801.jpg)
Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu
28 czerwca 2018, 10:52W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.
![](/media/lib/309/n-marsdziura1-0471a1f93e52d59bd39c28226bfd8824.jpg)
Curiosity znowu wierci
24 maja 2018, 16:25Inżynierowie z NASA odpowiedzialni za łazik Curiosity testują nową metodę wiercenia w marsjańskich skałach i pobierania uzyskanego w ten sposób materiału. Dzięki ich wysiłkom łazik dokonał pierwszych od ponad roku wierceń na powierzchni Czerwonej Planety. Podczas testu wywiercono otwór głębokości 50 milimetrów.
![](/media/lib/123/n-smog-ca392cb0986878e5619b461838062e07.jpg)
Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego
24 maja 2018, 08:32Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich
![Miasto nocą](/media/lib/309/n-miasto-noc-oswietlenie-e1009b52f5a0b863c27f8b55c77f0a86.jpg)
Ludzie to rakotwórczy gatunek
22 maja 2018, 13:19Pewne nasze działania, np. nadmierne opalanie czy palenie, powodują, że zapadamy na nowotwory. Od jakiegoś czasu naukowcy zastanawiają się, czy my, ludzie, jesteśmy onkogenni także dla innych gatunków. Specjaliści z Uniwersytetu Stanowego Arizony uważają, że tak.
![](/media/lib/307/n-dziewczynka-z-progeria-882e7dfbaddb10391d90fe62821081fa.png)
Nowy cel w walce z progerią
27 kwietnia 2018, 11:19Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge zidentyfikowali enzym, którego zablokowanie może ograniczać objawy progerii, rzadkiego zespołu charakteryzującego się przyspieszonym starzeniem.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Olbrzymie marnotrawstwo żywności związane z dietą o wyższej jakości
19 kwietnia 2018, 10:46Przeciętny Amerykanin marnuje każdego dnia niemal 0,5 kilograma pożywienia. Ilość pożywienia, jakie wyrzuca do śmieci, zależy od diety. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Departamentu Rolnictwa, University of Vermont i University of New Hampshire, w latach 2007-2014 w USA wyrzucano do śmieci 150 000 ton pożywienia dziennie
![](/media/lib/305/n-solaris-213f1199f8c513b7f171e8e327b45f15.jpg)
Największa infrastruktura badawcza w Polsce dostępna dla użytkowników!
11 kwietnia 2018, 07:49Polski synchrotron otwiera swoje podwoje dla naukowców i badaczy zarówno z kraju, jak i z zagranicy. Od 9 kwietnia do 20 maja, za pomocą platformy internetowej SOLARIS Digital User Office można nadsyłać propozycje badań, do realizacji których niezbędne jest promieniowanie synchrotronowe
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Nieskuteczne suplementy
9 kwietnia 2018, 08:50Jeszcze na początku lat 90. wstępne badania łączyły suplementy diety, takie jak witamina E i kwas foliowy, z mniejszym ryzykiem chorób serca. Jednak już kilka lat później, gdy ukończono bardziej rygorystyczne testy okazało się, że ani witamina E, ani kwas foliowy nie posiadają właściwości, jakie im wcześniej przypisywano
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem
20 marca 2018, 11:55Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).